BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

söndag 14 mars 2010

Mindfuck!

Shutter Island - 2010

Året är 1954 och en U.S Marshal vid namn Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) åker tillsammans med sin nya partner, Chuck (Mark Ruffalo), till Shutter Island, utanför Boston där Ashecliffe Hospital ligger. En mentalinstitution som håller dom farligaste, mest skadade människor och mördare inlåsta, människor som samhället har gett upp.
Teddy och Chuck är där för att utreda ett försvinnande av en patient, en kvinna som har mördat sina tre barn, som spårlöst försvunnit ur sin högsäkerhetscell utan att någon har märkt nånting. Teddy, som är traumatiserad efter sin frus död och sina upplevelser under kriget där han var med och befriade ett koncentrationsläger, börjar snabbt misstänka att konstiga saker pågår på Shutter Island och den försvunna patienten bara är en liten del av mysteriet.

Utan att avslöja något kan jag bara rekommendera att man själv ser Shutter Island. Helst ett par gånger för att få grepp om den.
När man tror att man vet vad som ska hända så tar filmen en helvändning och man sitter med hakan i sitt knä!

Detta är en väldigt spännande, extremt välspelad och grymt regisserad film. Är djupt imponerad av Scorsese som gör en film som jag aldrig hade förväntat mig av honom.
Kan säga att DiCaprio gör en av sina bästa roller här. Killen är så plågad att det gör ont att bara titta på honom.
Ben Kingsley är sanslöst bra som den sympatiska, men samtidigt obehagliga Dr. Cawley, som styr hela Ashecliffe Hospital, och vid hans sida finns Dr. Naehring, som bara är obehaglig, som är grymt spelad av Max von Sydow.
Mark Ruffalo är också bra som Teddy´s partner, Chuck.
Och i den djupaste delen av hålorna på Ashecliffe hittar vi även självaste Rorschach, Jackie Earle Haley, som den trasiga George Noyce.
En liten roll på några minuter bara, men fan va bra han är!
Som sagt, så är det svårt att gå in på detaljer utan att avslöja alla twistar och svängningar som Shutter Island tar, utan filmen måste upplevas. När eftertexterna rullar går det runt i skallen och man undrar vad fan som precis har hänt!
Filmen är löjligt snygg och fotot, signerat Robert Richardson, är helt otroligt. Det i samband med filmens score skapar en otäck och olycksbådande stämning genom hela filmen.
Ett plus också till dom sjukt snygga och smått surrealistiska drömsekvenserna som blandar Teddy´s minnen av koncentrationslägret med minnena av hans döda fru, som förövrigt spelas riktigt bra av Michelle Williams.
Vill man ha nåt enkelt och hjärndött med högt tempo så är detta helt fel film, men är man ute efter något tankeprovocerande och oförutsägbart så är Shutter Island given.
Kan inte vänta på att få se om den.
4,5 av 5.

0 kommentarer: